Ryby czy może jednak mięso? Pomagamy wybrać!

2022-11-14
Porady
decorator

Coraz większą popularność zyskuje zastępowanie mięsa rybami – i jest to jak najbardziej możliwe, a my podpowiemy jak to zrobić! Ryby są doskonałą alternatywą dla białka zwierzęcego ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, niezbędnych aminokwasów takich jak lizyna, metionina i cysteina czy pełnowartościowego białka, które jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne. Chude gatunki ryb są źródłem witamin z grupy B, natomiast tłuste – witaminy D. Jedną z najzdrowszych opcji jest dieta śródziemnomorska, która jest bogata w ryby i warzywa.

Dobre kwasy tłuszczowe

Ryby zawierają wiele cennych składników odżywczych, w szczególności białka i kwasy tłuszczowe omega-3, dlatego warto włączyć je do codziennej diety i zastąpić nimi mięso. Gatunki dostępne na naszym rynku cechuje zróżnicowana zawartość składników o znaczeniu odżywczym, ale i prozdrowotnym. Im tłustsze ryby morskie spożywamy, tym lepiej wpływa to na nasz układ krążenia. Wystarczy spożyć 80g łososia wędzonego, by zapewnić całodzienne zapotrzebowanie niezbędnych składników. Kwasy tłuszczowe obniżają ciśnienie krwi, poziom cholesteroli i lipidów. Co więcej, rozszerzają naczynia krwionośne, zapobiegają powstawaniu zakrzepów, zmniejszając ryzyko chorób serca i układu krążenia. Kwasy omega działają też przeciwzapalnie, łagodząc objawy reumatoidalnego zapalenia stawów. 

Zawartość białek w mięsie ryb jest bardzo zbliżona do tej, jaka występuje w mięsie zwierząt. Jednakże to białko ryb jest bardziej lekkostrawne i zawiera znacznie większą ilość ważnych dla zdrowia aminokwasów. Dlatego właśnie po spożyciu lżejszego dania czujemy się lepiej, nie jesteśmy ociężali a wręcz przeciwnie, dostarczyliśmy naszemu organizmowi energii do dalszego działania.Co więcej, jego przyswajalność przez organizm człowieka jest znacznie lepsza niż białka zwierzęcego, co za tym idzie wpływa to pozytywnie nie tylko na nasze samopoczucie, ale również inne aktywności, również fizyczne. Mięso ryb jest dużo zdrowsze pod względem zawartości cholesterolu od mięsa czerwonego. Ma to pozytywny wpływ na zachowanie zdrowia i dobrego samopoczucia. Wprowadzając do swojego jadłospisu ryby zyskujemy na jakości swojego zdrowia, wydolności organizmu, zastrzyku energii oraz wigoru!

Co więcej, wiele badań wykazało, że osoby, które wprowadziły do swojego jadłospisu ryby, są mniej narażone na zawał serca czy udar. Wszystko to dzięki tak ważnym kwasom tłuszczowym omega-3, które również zmniejszają ryzyko rozwoju chorób autoimmunologicznych. Zapobiegają chorobie niedokrwiennej serca i udarom mózgu, hamują rozwój blaszki miażdżycowej, mają działanie przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne, obniżają poziom trójglicerydów w organizmie, redukują ciśnienie tętnicze i przeciwdziałają arytmii serca.  Zatem wpływają one pozytywnie na pracę tak ważnego organu, dzięki czemu możemy swobodnie uprawiać sporty, aktywnie spędzać nasz wolny czas i nie rezygnować z rzeczy, które sprawiają nam przyjemność! O rybach nie powinny również zapominać kobiety w ciąży oraz karmiące matki, bowiem kwas dokozaheksaenowy tłuszczowy omega-3 (DHA) jest szczególnie ważny dla rozwoju mózgu i oczu. Pamiętajmy zatem o rybach w każdych okolicznościach, jest to smaczny element naszej diety, który pomoże zadbać o prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu!

Dostępne witaminy

Argumentem przemawiającym na korzyść mięsa ryby jest zawartość witaminy D, która występuje w najwyższej ilości w rybach tłustych, takich jak łosoś i śledź – wzmacnia kości i zęby, witamina A poprawia kondycję skóry natomiast witamina E usuwa z organizmu szkodliwe wolne rodniki. Niedobór witaminy D ma niezwykle negatywny wpływ nie tylko na zdrowie, ale i na samopoczucie. Może powodować problemy z wagą oraz sprzyjać osteoporozie. Co ciekawe, spożywanie ryb wspomaga zmniejszenie ryzyka zwyrodnienia plamki żółtej, która jest główną przyczyną upośledzenia wzroku oraz ślepoty.

Jak burger to z łososia!

Czy warto w takim razie zastąpić tradycyjne mięso? Zdecydowanie tak. Ryby to przede wszystkim zdrowe tłuszcze i witaminy, które wspomagają organizm w prawidłowym funkcjonowaniu, ale co więcej, pozwalają zapobiec wielu chorobom. Ponadto, warto urozmaicić swoją dietę, w której najczęściej występuje mięso, co często staje się monotonne, ale przede wszystkim, niezdrowe. Co więcej, w okresie letnim warto zdecydować się na dania bazujące na rybach, ich mięso jest chude oraz lekkostrawne, przez co mamy więcej sił do działania oraz aktywności fizycznej. Nie warto ograniczać się jedynie do jednego gatunku, ryby są dostępne zarówno w postaci konkretnych dań, ale również przekąsek, które pozwolą Ci swobodnie cieszyć się ich smakiem w dowolnej chwili.  Zadbajmy zatem nie tylko o swoje zdrowie, ale przede wszystkim samopoczucie w czym pomogą nam produkty rybne.

Czytaj również

Jeśli szukasz miejsca, w którym zgromadzone są zagadnienia dotyczące nie tylko pochodzenia ryb, ale również mnóstwa ciekawostek na ich temat, to trafiłeś w dobre miejsce!