Zupa z soczewicą i wędzonym łososiem

decorator

Opis przepisu

Bardzo lubię zupy, które rozgrzewają nie tylko temperaturą, w jakiej je spożywamy ale również dzięki składnikom, które komponujemy, przygotowując je. Ta zupa jest wyrazista w smaku i rozgrzewająca zarazem.

Kategoria: Potrawy z łososiem

Główny składnik: Łosoś

Czas całkowity: do 120 minut

Poziom trudności: Łatwy

Ilośc porcji: dla 8 osób

Rodzaj kuchni: kuchnie świata

Metoda przyrządzania: Gotowanie

Wykorzystana ryba

Łosoś wędzony w dymie dębowym na zimno plastry

Zobacz

Składniki:

  • Łosoś atlantycki wędzony w dymie dębowym SuperFish

  • Porcja rosołowa z kaczki

  • Kilka listków laurowych

  • Kilka sztuk ziela angielskiego

  • 4 ziemniaki

  • 2 marchewki

  • 2 pietruszki (korzeń)

  • Kawałek selera (korzeń)

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 cebula

  • Kawałek świeżego imbiru

  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy

  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

  • Jogurt typu greckiego

  • Świeża kolendra

  • Lubczyk

  • Duża ilość przyprawy curry

  • Szczypta chili

  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. W garnku gotujemy na małym ogniu wywar z mięsa kaczki z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. Na tarce o oczkach do warzyw, trzemy ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler. Kiedy wywar będzie już gotowy, wrzucamy do niego starte warzywa i w dalszym ciągu gotujemy na małym ogniu.

  2. W tym czasie kroimy drobno cebulę, czosnek, imbir i dodajemy do zupy wraz ze świeżymi liśćmi lubczyku i soczewicą. Przyprawiamy solą, pieprzem, odrobiną ostrej papryki oraz dużą ilością przyprawy curry. Dodajemy do tego 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego i mieszamy. Wszystko gotujemy jeszcze na małym ogniu ok.10 minut.

  3. Zupę nalewamy do głębokich talerzy. Na środek nakładamy łyżeczkę jogurtu typu greckiego. Plaster łososia formujemy w kształcie róży i układamy na kleksie z jogurtu. Świeżą kolendrą dekorujemy wokół jogurtu.

Galeria:

Polecane przepisy: