Wytrawny dutch baby z serkiem śmietankowym

decorator

Opis przepisu

Doskonały pomysł na weekendowy, rodzinny obiad w letnie, słoneczne dni. Pieczony omlet pokryty serkiem śmietankowym oraz niebanalną sałatką z wędzonym łososiem zachwyca nie tylko fantastycznym smakiem, ale również intryguje bardzo ciekawym wyglądem.

Kategoria: Potrawy z łososiem

Główny składnik: Łosoś

Czas całkowity: 40 minut

Poziom trudności: Średni

Ilośc porcji: dla 4 osób

Rodzaj kuchni: kuchnia amerykańsnka

Metoda przyrządzania: Gotowanie, Grillowanie

Wykorzystana ryba

Bio Łosoś wędzony na zimno

Zobacz

Składniki:

  • 1 opakowanie Bio Łososia wędzonego w dymie olchowym 100 g SuperFish

  • 3 duże jajka

  • 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 1/2 szklanki mleka kokosowego

  • 1 łyżka cukru kokosowego

  • 1/3 łyżeczki soli

  • 2 łyżeczki mieszanki tajskich ziół

  • 2 łyżki masła klarowanego

  • 2 łyżki serka śmietankowego kanapkowego

  • 1 garść roszponki

  • 2 morele

  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

  • 1 garstka fasolki szparagowej zielonej

  • 1/2 czerwonej cebuli

  • 1/2 żółtej papryki

  • 1 łyżka pekanów

  • 1 szczypta świeżo mielonego pieprzu

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 garść bratków

  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C (grzanie góra-dół). Jajka, mleko, mąkę, cukier, oraz przyprawy miksujemy, tylko do połączenia składników. Patelnię (którą można wkładać do piekarnika) stawiamy na palniku, a kiedy będzie już nagrzana, rozpuszczamy w niej 2 łyżki masła klarowanego. Następnie wylewamy na nią masę i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, aż boki urosną, a omlet ładnie się zarumieni.

  2. Morele przekrawamy na pół, usuwamy pestki, a następnie kroimy w półksiężyce, które układamy na rozgrzanej patelni grillowej. Morele grillujemy po około 1-2 minuty z każdej strony.

  3. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, po czym dzielimy na mniejsze kawałki.

  4. Cebulę przekrawamy na pół i kroimy w piórka, a paprykę oczyszczamy i dzielimy na mniejsze kawałki.

  5. Pekany drobno siekamy, a plastry łososia dzielimy na mniejsze kawałki. Wystudzonego omleta pokrywamy serkiem śmietanowym, a następnie układamy naprzemiennie roszponkę, łososia, paprykę, cebulę, fasolkę, morele oraz pekany. Całość skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy do smaku i dekorujemy bratkami.

Galeria:

Polecane przepisy: