Wiosenna tarta z cukinii

decorator

Opis przepisu

Zastąp kruche, kaloryczne ciasto plasterkami cukinii i ciesz się smakiem wiosennej tarty z łososiem i szparagami.

Kategoria: Potrawy z łososiem

Główny składnik: Łosoś

Czas całkowity: 60min

Poziom trudności: Średni

Ilośc porcji: dla 4 osób

Rodzaj kuchni: kuchnie świata

Metoda przyrządzania: Pieczenie

Wykorzystana ryba

Łosoś wędzony w dymie dębowym na zimno plastry

Zobacz

Składniki:

  • 1,5 opakowania łososia SuperFish wędzonego w dymie dębowym

  • 3/4 cukinii

  • Odrobina oleju roślinnego

  • 3 jajka

  • 200 ml śmietanki 30%

  • 100 g startej mozzarelli

  • 5 plasterków mozzarelli w kulce

  • Pół czerwonej papryki

  • 10 szparagów

  • 5 żółtych pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:

  1. Cukinię pokrój w cienkie plasterki, lekko posól, a następnie rozłóż na ręczniku papierowym do obeschnięcia. Szalotkę i paprykę posiekaj w bardzo drobną kostkę, a szparagi w centymetrowe kawałki. Jedno opakowanie łososia SuperFish porwij w palcach na drobniejsze cząstki i rozbełtaj jajka, dodając do nich sól i pieprz.

  2. Formę na tartę posmaruj delikatnie olejem roślinnym. Plasterki cukinii z jednej strony zamocz w jajecznej masie, a następnie wyłóż nimi formę „mokrym” bokiem do dołu. Zapiecz „ciasto” 10 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. W tym czasie dodaj do jajek śmietankę i starty ser, paprykę, szparagi bez główek, szalotkę, łososia i rozgnieciony czosnek.

  3. Na podpieczoną tartę wylej jajeczno-warzywną masę z łososiem, a na wierzchu ułóż główki szparagów, przekrojone na pół pomidorki i mocno odsączone plasterki mozzarelli. Piecz 25 min w 180 stopniach. Kiedy tarta już się upiecze, na jej środku zrób różyczkę z połowy opakowania kolejnego łososia (najpierw zawiń jeden plasterek-środek kwiatka, a później dodawaj kolejne płatki). Smacznego!

Galeria:

Polecane przepisy: