Zastąp kruche, kaloryczne ciasto plasterkami cukinii i ciesz się smakiem wiosennej tarty z łososiem i szparagami.
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 60min
Poziom trudności: Średni
Ilośc porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Pieczenie
1,5 opakowania łososia SuperFish wędzonego w dymie dębowym
3/4 cukinii
Odrobina oleju roślinnego
3 jajka
200 ml śmietanki 30%
100 g startej mozzarelli
5 plasterków mozzarelli w kulce
Pół czerwonej papryki
10 szparagów
5 żółtych pomidorków koktajlowych
Cukinię pokrój w cienkie plasterki, lekko posól, a następnie rozłóż na ręczniku papierowym do obeschnięcia. Szalotkę i paprykę posiekaj w bardzo drobną kostkę, a szparagi w centymetrowe kawałki. Jedno opakowanie łososia SuperFish porwij w palcach na drobniejsze cząstki i rozbełtaj jajka, dodając do nich sól i pieprz.
Formę na tartę posmaruj delikatnie olejem roślinnym. Plasterki cukinii z jednej strony zamocz w jajecznej masie, a następnie wyłóż nimi formę „mokrym” bokiem do dołu. Zapiecz „ciasto” 10 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. W tym czasie dodaj do jajek śmietankę i starty ser, paprykę, szparagi bez główek, szalotkę, łososia i rozgnieciony czosnek.
Na podpieczoną tartę wylej jajeczno-warzywną masę z łososiem, a na wierzchu ułóż główki szparagów, przekrojone na pół pomidorki i mocno odsączone plasterki mozzarelli. Piecz 25 min w 180 stopniach. Kiedy tarta już się upiecze, na jej środku zrób różyczkę z połowy opakowania kolejnego łososia (najpierw zawiń jeden plasterek-środek kwiatka, a później dodawaj kolejne płatki). Smacznego!