Sałatki na świeżo są bardzo zdrowe, smaczne i kolorowe. Jeśli do sałatki łososia wędzonego w dymie dębowym dodamy to smakowity efekt uzyskamy.
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilośc porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Gotowanie
100 g łososia atlantyckiego wędzonego w dymie dębowym SuperFish
1 sałata karbowana (mix zielonej i czerwonej)
6 ugotowanych jajek przepiórczych
2 garście pomidorków koktajlowych
1/2 cebuli czerwonej
Pęczek szczypiorku
½ pęczku koperku
Garść kiełków słonecznika
2-3 łyżki prażonych pestek dyni
sól i pieprz
6 małych kulek mozzarelli
1 płaska łyżka musztardy sarepskiej
ok. 50 ml oleju rzepakowego
czosnek
rozmaryn
sok z ½ cytryny
Przygotuj dressing. Musztardę wymieszaj z sokiem z cytryny, powoli dolewaj olej, ciągle mieszaj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw pieprzem do smaku.
Sałatę porwij na mniejsze kawałki, cebulę pokrój w półkrążki, pomidorki i jajka na połowę. Koperek, szczypiorek posiekaj, a łososia wędzonego podziel na mniejsze kawałki.
Na półmisek wyłóż naprzemiennie wszystkie warzywa, dodaj jajka, mozzarellę, kiełki i łososia atlantyckiego wędzonego w dymie dębowym SuperFish. Posyp całość ziołami, pestkami dyni. Podaj z przygotowanym dressingiem.