Wiosenna świeżość z łososiem

decorator

Opis przepisu

Sałatki na świeżo są bardzo zdrowe, smaczne i kolorowe. Jeśli do sałatki łososia wędzonego w dymie dębowym dodamy to smakowity efekt uzyskamy.

Kategoria: Potrawy z łososiem

Główny składnik: Łosoś

Czas całkowity: 30 minut

Poziom trudności: Łatwy

Ilośc porcji: dla 4 osób

Rodzaj kuchni: kuchnie świata

Metoda przyrządzania: Gotowanie

Wykorzystana ryba

Łosoś wędzony w dymie dębowym na zimno plastry

Zobacz

Składniki:

  • 100 g łososia atlantyckiego wędzonego w dymie dębowym SuperFish

  • 1 sałata karbowana (mix zielonej i czerwonej)

  • 6 ugotowanych jajek przepiórczych

  • 2 garście pomidorków koktajlowych

  • 1/2 cebuli czerwonej

  • Pęczek szczypiorku

  • ½ pęczku koperku

  • Garść kiełków słonecznika

  • 2-3 łyżki prażonych pestek dyni

  • sól i pieprz

  • 6 małych kulek mozzarelli

  • 1 płaska łyżka musztardy sarepskiej

  • ok. 50 ml oleju rzepakowego

  • czosnek

  • rozmaryn

  • sok z ½ cytryny

Przygotowanie:

  1. Przygotuj dressing. Musztardę wymieszaj z sokiem z cytryny, powoli dolewaj olej, ciągle mieszaj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw pieprzem do smaku.

  2. Sałatę porwij na mniejsze kawałki, cebulę pokrój w półkrążki, pomidorki i jajka na połowę. Koperek, szczypiorek posiekaj, a łososia wędzonego podziel na mniejsze kawałki.

  3. Na półmisek wyłóż naprzemiennie wszystkie warzywa, dodaj jajka, mozzarellę, kiełki i łososia atlantyckiego wędzonego w dymie dębowym SuperFish. Posyp całość ziołami, pestkami dyni. Podaj z przygotowanym dressingiem.

Galeria:

Polecane przepisy: