Tak, ten absolutny klasyk polskiej tradycji kulinarnej i obowiązkowa potrawa na każdym wielkanocnym stole można przyrządzić w taki sposób, aby miłośnicy ryb byli zachwyceni. I nie potrzeba do tego żadnej ekwilibrystyki - wystarczy zamienić kiełbasę na wędzonego łososia. A jak przygotować sam żurek? Oto niezawodny sposób!
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 60min
Poziom trudności: Średni
Ilośc porcji: dla 6 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia polska
Metoda przyrządzania: Gotowanie
100 g łososia wędzonego na zimno SuperFish
1/2 l zakwasu na żurek
4 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
1/2 średniego pora (biała i/lub jasnozielona część)
1 cebula
4 liście laurowe
5-7 ziaren ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
150 ml śmietany
Chrzan (ilość zgodna z preferencjami)
Jajka gotowane na twardo (po 1 na każdą porcję)
Warzywa obierz, pokrój w poprzek na pół (Cebulę możesz pokroić w ćwiartki) i zalej 2 l wody wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotuj przez ok. pół godziny.
Następnie wyciągnij wszystkie warzywa. Nie wyrzucaj marchewki!
Do powstałego bulionu wlej zakwas, dodaj majeranek i gotuj aż całość się zagotuje.
Kilka łyżek zupy wymieszaj dobrze ze śmietaną i powstałą mieszankę wlej do garnka z zupą. W tym momencie możesz też doprawić całość chrzanem - wedle uznania!
Marchewkę pokrój w plasterki i dodaj do zupy.
Przed podaniem ugotuj jajka na twardo i pokrój je w ćwiartki. Umieść po jednym pokrojonym jajku na każdym talerzu wraz z kawałkiem wędzonego łososia. Całość zalej gorącym żurkiem. Gotowe!