Ciepła aura zachęca do przygotowywania lekkich i szybkich dań. Spaghetti nero to idealne rozwiązanie na nadchodzące letnie wieczory i ciekawą kolację, którą możemy zaskoczyć najbliższych. Czarny makaron barwiony sepią sprawdzi się wyśmienicie w towarzystwie wędzonego łososia i sezonowego groszku cukrowego. A wszystko to w pysznym, kremowym sosie kokosowo-limonkowym z maślaną nutą i sowitą porcją parmezanu.
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilośc porcji: dla 2 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia włoska
Metoda przyrządzania: Gotowanie
BIO łosoś wędzony w dymie olchowym 100g
Makaron spaghetti barwiony sepią - 200g
Limonka - 1 sztuka
Masło - 2 łyżki
Mleczko kokosowe - puszka 400ml
sól i pieprz
Suszone chilli pepperoni - 2 małe papryczki
Parmezan - 60g
Groszek cukrowy - 100g
Makaron gotujemy al dente przez ok. 8 minut. Groszek cukrowy blanszujemy (wrzucamy na kilkanaście sekund do wrzątku, następnie przelewamy zimną wodą).
Przygotowujemy sos: ścieramy skórkę z limonki i wyciskamy sok z jednej połówki owocu. Drobno kroimy papryczki pepperoni (uwaga, są bardzo ostre, wystarczą 1-2). W rondelku gotujemy mleczko kokosowe, dodajemy skórkę z limonki oraz papryczki, sól, pieprz. Do gotującego się sosu dodajemy masło. Zmniejszamy ogień.
Do sosu wrzucamy groszek oraz odcedzony makaron. Dodajemy sok z limonki oraz stopniowo parmezan, tak by ładnie połączył się z sosem i makaronem.
Do makaronu wrzucamy rozdrobnionego łososia i przekładamy danie na talerze.