Sałatka ziemniaczana zawsze jest dobrym pomysłem - jako lunch, jedno z dań wigilijnych czy przekąska sylwestrowa. Jest prosta w przygotowaniu, a jednocześnie zaskakująca w smaku. Wszystko to za sprawą ziemniaków, które są idealnie przypieczone i chrupiące. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 60min
Poziom trudności: Łatwy
Ilośc porcji: dla 2 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Gotowanie, Pieczenie
1 opakowanie łososia wędzonego na zimno w dymie klonowym
6 dużych ziemniaków do pieczenia
1 mały brokuł
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek do sosu i 2 łyżki do polania ziemniaków
2 łyżki soku z cytryny
ulubione kiełki
roszponka
kilka winogron
świeże zioła np. bazylia
sól i pieprz
Ziemniaki dobrze umyj i podgotuj w osolonej wodzie ok. 10 minut.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Na blasze wyłożonej papier do pieczenia poukładaj pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Polej oliwa z oliwek, posól i popieprz i dodaj ząbki czosnku. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 35-40 minut. Ziemniaki powinny się ładnie przypiec i mieć chrupiącą skórkę.
W czasie, gdy ziemniaki będą się piekły ugotuj w osolonej wodzie brokuły. Ostudź i podziel na mniejsze różyczki.
W miseczce połącz oliwę z oliwek z sokiem z cytryny, posól i popieprz. Wstaw do lodówki na 10 minut.
Gdy ziemniaki się upieką lekko je ostudź. W misce połącz ziemniaki, brokuły, łososia, roszponkę, pokrojone winogrona. Polej sosem i wymieszaj. Udekoruj kiełkami i świeżą bazylią.