Łosoś w hawajskim stylu? Poke bowl! To pełnowartościowe danie główne, które świetnie równoważy pikantne, słodkie, słone i kwaśne smaki.
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 60min
Poziom trudności: Łatwy
Ilośc porcji: dla 1 osoby
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Gotowanie
200 g łososia wędzonego
1 saszetka ryżu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki octu ryżowego
½ awokado pokrojonego w plasterki
½ czerwonej kapusty
½ zielonego ogórka pokrojonego w plasterki
1 marchewka pokrojona w słupki
2-3 rzodkiewki pokrojone w plasterki
1 pęczek kolendry
1 łyżeczka sezamu
1 łyżeczka curry
Ugotuj ryż, a następnie odstaw do ostygnięcia. Wyjmij z opakowania i umieść w miseczce.
W oddzielnej miseczce połącz ocet ryżowy, cukier i sól. Dokładnie wymieszaj z ryżem.
Filety z łososia przekrój na mniejsze plasterki.
Na ryżu ułóż łososia, kapustę, awokado, ogórka, rzodkiewkę i marchewkę. Przypraw kolendrą i nasionami sezamu. Podawaj z sosem sojowym.