Nie tylko na wigilijny stół :)
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: do 120 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilośc porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Gotowanie
300 g Łosoś atlantycki wędzony w dymie dębowym SuperFish
500 g mąki pszennej np. typ 500
4 łyżki oleju - 50 ml
Pół łyżeczki soli
Szklanka gorącej wody - 250 ml
1/2 małej kapusty
1 mały por
3 łyżki sosu sojowego
5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin z bazylią
Pęczek natki pietruszki
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz olej rzepakowy. W mące robi tzw. gniazdo, do którego wlewamy gorącą przegotowaną wodę i wyrabiamy ciasto (na początku, gdy ciasto jest gorące, używam łyżki). Ciasto powinno być miękkie, plastyczne i elastyczne. Kulę ciasta zawiń w folię i odłóż na 30 minut. Ciasto po leżakowaniu nie będzie się kurczyć podczas wałkowania.
Podczas, gdy ciasto odpoczywa, siekamy kapustę i pora.
Dodajemy do nich pokrojonego na kawałki łososia wędzonego SuperFish, 3 łyżki sosu sojowego, 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin z bazylią oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki mieszamy razem.
Każdy z kawałków rozwałkujemy cienko na stolnicy, po czym wycinamy kółka np. szklanką oraz dodatkowo jeszcze każdą tą sztukę rozciągamy w dłoniach. Na środek nakładamy farsz do pierogów. Pierogi składamy na pół i sklejamy boki. Każdą partię umieszczamy w garnku z osoloną, gotującą się wodą. Pierogi wyławiamy po 3-4 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię.
Gotowe, smacznego!