Jeśli najdzie cię ochota na wyraziste azjatyckie smaki, spróbuj naszego łososia z glazurą miso i makaronem ryżowym. Gwarantujemy, że twoje kubki smakowe oszaleją z wrażenia.
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 40 minut
Poziom trudności: Średni
Ilośc porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia azjatycka
Metoda przyrządzania: Gotowanie, Pieczenie
4 filety z łososia
8 dymek, pokrojonych w plasterki
2 średnie czerwone papryczki chilli, pokrojone w cienkie plasterki
100g kiełków fasoli
200g suszonego makaronu ryżowego
25g imbiru, drobno startego
2 łyżeczki brązowej pasty miso
2 łyżeczki octu balsamicznego
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka hiszpańskiej wędzonej papryki
mała paczka posiekanej kolendry
1 łyżka sosu rybnego
3 ząbki czosnku, drobno starte
3-4 łyżki oleju słonecznikowego
Gotuj makaron przez 3 minuty w dużym rondlu, odcedź i opłucz pod zimną wodą. Odstaw do całkowitego odcieknięcia.
Rozgrzej piekarnik do 200 ºC. Wymieszaj pastę miso, ocet balsamiczny, sos sojowy i paprykę, aby uzyskać glazurę miso i posmaruj filety łososia pędzlem do ciasta. Połóż skórkę łososia do dołu na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia i piecz przez 6-8 minut.
Rozgrzej olej w woku (lub głębokiej i dużej patelni)i smaż przez kilka minut czosnek, imbir, dymkę i chilli, aż zmiękną, a następnie dodaj ugotowany makaron, kiełki i kolendrę. Wymieszaj wszystko razem, aż dobrze się połączą. Na koniec dodaj sos rybny do smażonych warzyw i makaronu, a następnie ułóż na talerzach, wykładając łososia na wierzch.