Makaron z łososiem to klasyka każdego stołu. Najczęściej podaje się go w sosie śmietanowym, ale my postanowiliśmy stworzyć coś, czego jeszcze prawdopodobnie nie mieliście okazji spróbować. Oto nasz przepis na makaron z łososiem w sosie z cukinii.
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 40 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilośc porcji: dla 2 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Gotowanie, Pieczenie
Łosoś wędzony na gorąco
250 g makaronu spaghetti
1 duża cukinia obrana ze skórki
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki mleka roślinnego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
sól i pieprz
szczypiorek i bazylia
Makaron ugotuj al dente.
Obraną cukinię oraz paprykę pokrój w kawałki, polej oliwą i upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piecz warzywa przez 20 minut.
Upieczone warzywa wrzuć do kielicha blendera, dodaj płatki drożdżowe, mleko, sos sojowy, pieprz i sól. Zmiksuj na jednolitą masę i przełóż do głębokiej patelni. Dodaj ugotowany makaron i cząstki łososia. Wymieszaj.
Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem i listkami bazylii.