Makaron z łososiem w sosie z cukinii

decorator

Opis przepisu

Makaron z łososiem to klasyka każdego stołu. Najczęściej podaje się go w sosie śmietanowym, ale my postanowiliśmy stworzyć coś, czego jeszcze prawdopodobnie nie mieliście okazji spróbować. Oto nasz przepis na makaron z łososiem w sosie z cukinii.

Kategoria: Potrawy z łososiem

Główny składnik: Łosoś

Czas całkowity: 40 minut

Poziom trudności: Łatwy

Ilośc porcji: dla 2 osób

Rodzaj kuchni: kuchnie świata

Metoda przyrządzania: Gotowanie, Pieczenie

Wykorzystana ryba

Łosoś wędzony na gorąco

Zobacz

Składniki:

  • Łosoś wędzony na gorąco

  • 250 g makaronu spaghetti

  • 1 duża cukinia obrana ze skórki

  • 1 czerwona papryka

  • 2 ząbki czosnku

  • 1/2 szklanki mleka roślinnego

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych

  • sól i pieprz

  • szczypiorek i bazylia

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj al dente.

  2. Obraną cukinię oraz paprykę pokrój w kawałki, polej oliwą i upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piecz warzywa przez 20 minut.

  3. Upieczone warzywa wrzuć do kielicha blendera, dodaj płatki drożdżowe, mleko, sos sojowy, pieprz i sól. Zmiksuj na jednolitą masę i przełóż do głębokiej patelni. Dodaj ugotowany makaron i cząstki łososia. Wymieszaj.

  4. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem i listkami bazylii.

Galeria:

Polecane przepisy: