Kilka składników przygotowujemy i z nich szybko, smacznie czarujemy. Prostota w wytrawne danie zamieniona, to będzie uczta wymarzona. Makaron na al dente ugotowany, z cukinią, szpinakiem, oliwkami zmieszany, z łososiem połączony, koperkiem ozdobiony. Danie ekspresowe, w smaku wyjątkowe.
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilośc porcji: dla 3 osób
Metoda przyrządzania: Smażenie
100 g Łososia Atlantyckiego wędzonego w dymie dębowym SuperFish
250 g makaronu trzykolorowego np. świderki
3 łyżki oliwy z oliwek
150 g cukinii
3 garście świeżego szpinaku baby
1 cebula dymka
pęczek świeżego koperku
sól himalajska do smaku
2 szczypty mielonego pieprzu cytrynowego
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
100 ml słodkiej śmietanki 30%
garść zielonych oliwek, całych lub w plasterkach
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
Cukinię, cebulę kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę, dodajemy cukinię i przesmażamy ją 5 min.
Wlewamy śmietankę, podgrzewamy 3 min, następnie dodajemy odcedzony makaron i oliwki. Doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym i czarnym.
Zdejmujemy z ognia, dokładamy szpinak, posiekany koperek, delikatnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy kawałki łososia atlantyckiego wędzonego w dymie dębowym.