Łosoś w makaronie pełnym zieleni

decorator

Opis przepisu

Kilka składników przygotowujemy i z nich szybko, smacznie czarujemy. Prostota w wytrawne danie zamieniona, to będzie uczta wymarzona. Makaron na al dente ugotowany, z cukinią, szpinakiem, oliwkami zmieszany, z łososiem połączony, koperkiem ozdobiony. Danie ekspresowe, w smaku wyjątkowe.

Kategoria: Potrawy z łososiem

Główny składnik: Łosoś

Czas całkowity: 30 minut

Poziom trudności: Łatwy

Ilośc porcji: dla 3 osób

Metoda przyrządzania: Smażenie

Wykorzystana ryba

Łosoś wędzony w dymie dębowym na zimno plastry

Zobacz

Składniki:

  • 100 g Łososia Atlantyckiego wędzonego w dymie dębowym SuperFish

  • 250 g makaronu trzykolorowego np. świderki

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 150 g cukinii

  • 3 garście świeżego szpinaku baby

  • 1 cebula dymka

  • pęczek świeżego koperku

  • sól himalajska do smaku

  • 2 szczypty mielonego pieprzu cytrynowego

  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku

  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%

  • garść zielonych oliwek, całych lub w plasterkach

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.

  2. Cukinię, cebulę kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę, dodajemy cukinię i przesmażamy ją 5 min.

  3. Wlewamy śmietankę, podgrzewamy 3 min, następnie dodajemy odcedzony makaron i oliwki. Doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym i czarnym.

  4. Zdejmujemy z ognia, dokładamy szpinak, posiekany koperek, delikatnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy kawałki łososia atlantyckiego wędzonego w dymie dębowym.

Galeria:

Polecane przepisy: