Krokiety są bardzo chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie delikatne w środku. Zamiast koperku można dodać natkę pietruszki lub inne ulubione zioła. Można też dodać do nich czosnek lub po prostu podawać je z sosem czosnkowym, choć świetnie smakują również z pomidorowym lub grzybowym.
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: do 90 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilośc porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Smażenie
100 g Łososia wędzonego na gorąco SuperFish
400 g ugotowanych ziemniaków
2 jajka
1-2 łyżki bułki tartej + dodatkowo do panierowania
2-3 łyżki mąki
olej do smażenia
sól i pieprz
Łososia podziel na drobne kawałki. Ugotowane i jeszcze ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę lub rozgnieć tłuczkiem. Posiekaj koperek.
Do rozgniecionych ziemniaków dodaj łososia, 1 jajko i koper. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj bułkę tartą, dopraw solą i pieprzem.
Z przygotowanej masy uformuj podłużne krokiety. Panieruj je po kolei w mące, jajku (rozbełtanym z 2 łyżkami wody) i bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej. Przygotowane krokiety smaż z każdej strony, aż będą rumiane.