Kanapki francuskie z łososiem

decorator

Opis przepisu

Ten przepis to wspaniała alternatywa dla tradycyjnych tostów. Możecie je przygotować nie tylko na śniadanie  doskonale sprawdzą się również jako przekąska w trakcie dnia lub imprezowy finger food.

Kategoria: Potrawy z łososiem

Główny składnik: Łosoś

Czas całkowity: 30 minut

Poziom trudności: Łatwy

Ilośc porcji: dla 4 osób

Rodzaj kuchni: kuchnie świata

Metoda przyrządzania: Pieczenie

Wykorzystana ryba

Bio Łosoś wędzony na zimno

Zobacz

Składniki:

  • 200 g Bio łososia wędzonego na zimno

  • 2 opakowania cista francuskiego

  • 200 g kremowego serka

  • 12 oliwek (czarne lub zielone, bez pestek)

  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku

  • 2 żółtka

  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i wyłóż blachę papierem do pieczenia.

  2. Rozwiń ciasto francuskie na blacie. Każdy z płatów pokrój na 4 części – powinno powstać 16 kawałków. W 8 kawałkach wykrój kółka (np. za pomocą szklanki). Wyciętymi kółkami przykryj kwadraty. Sklej boki przy użyciu widelca i przełóż na blaszkę.

  3. Wbij jajka do małej miski i wymieszaj z oregano. Każdą kanapkę posmaruj powstałą miksturą i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 10-12 minut.

  4. Upieczone kanapki odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie pokrój oliwki na połówki, a łososia porwij na mniejsze kawałeczki i zwiń w ruloniki.

  5. Środek każdej kanapki delikatnie wgnieć do środka. Do powstałych dołeczków włóż po łyżce kremowego serka i dopraw solą oraz pieprzem. Na serkowe kleksy wyłóż łososia oraz połówki oliwek. Całość posyp szczypiorkiem.

Galeria:

Polecane przepisy: