Ten przepis to wspaniała alternatywa dla tradycyjnych tostów. Możecie je przygotować nie tylko na śniadanie doskonale sprawdzą się również jako przekąska w trakcie dnia lub imprezowy finger food.
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilośc porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Pieczenie
200 g Bio łososia wędzonego na zimno
2 opakowania cista francuskiego
200 g kremowego serka
12 oliwek (czarne lub zielone, bez pestek)
3 łyżki posiekanego szczypiorku
2 żółtka
sól i pieprz
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Rozwiń ciasto francuskie na blacie. Każdy z płatów pokrój na 4 części – powinno powstać 16 kawałków. W 8 kawałkach wykrój kółka (np. za pomocą szklanki). Wyciętymi kółkami przykryj kwadraty. Sklej boki przy użyciu widelca i przełóż na blaszkę.
Wbij jajka do małej miski i wymieszaj z oregano. Każdą kanapkę posmaruj powstałą miksturą i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 10-12 minut.
Upieczone kanapki odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie pokrój oliwki na połówki, a łososia porwij na mniejsze kawałeczki i zwiń w ruloniki.
Środek każdej kanapki delikatnie wgnieć do środka. Do powstałych dołeczków włóż po łyżce kremowego serka i dopraw solą oraz pieprzem. Na serkowe kleksy wyłóż łososia oraz połówki oliwek. Całość posyp szczypiorkiem.