Pachnące egzotycznymi przyprawami samosy to propozycja dla wielbicieli wyrazistych, indyjskich smaków. Chrupiące ciasto, nadzienie łączące w sobie bogactwo warzyw, orzechy nerkowca i niepowtarzalny smak wędzonego łososia tworzą niebanalną kompozycję, której nie można się oprzeć! Samosy to tradycyjna, indyjska przekąska w postaci faszerowanych pierożków, smażonych w głębokim oleju. Choć ich przygotowanie wymaga trochę czasu, to wyjątkowy smak z pewnością wynagrodzi wszelkie trudy. Aromatyczne, złociste samosy z łososiem prosto z dalekich Indii!
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: do 120 minut
Poziom trudności: Średni
Ilośc porcji: dla 6 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia indyjska
Metoda przyrządzania: Smażenie
100g (1 opakowanie) łososia SuperFish wędzonego w dymie dębowym
250g mąki pszennej
6 łyżek zimnej wody
60ml oleju rzepakowego
łyżeczka soli do ciasta
200g odsączonej ciecierzycy
250g ugotowanych ziemniaków
50g orzechów nerkowca (wcześniej namoczonych w wodzie)
2 małe papryczki chili
łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą
łyżeczka curry
łyżeczka kuminu
2 łyżki oleju do smażenia farszu
sok z połowy limonki
1 średnia biała cebula
3 ząbki czosnku
ok. 500ml oleju do smażenia pierożków
sos tamaryndowy do podania (opcjonalnie)
Przygotowujemy ciasto na samosy. Przesiewamy mąkę z solą, następnie dolewamy oleju i staramy się delikatnie połączyć ciasto. Stopniowo dodajemy zimną wodę, cały czas zagniatając ciasto, do momentu uzyskania jednolitej, elastycznej konsystencji. Ciasto odkładamy na pół godziny.
Przygotowujemy farsz. Ziemniaki gotujemy do miękkości i przepuszczamy, jeszcze ciepłe, przez praskę. Odsączamy ciecierzycę z zalewy i blendujemy ją krótko i niezbyt dokładnie. Cebulkę i chili kroimy, czosnek siekamy. Namoczone wcześniej orzechy nerkowca (około godziny) rozdrabniamy malakserem na mniejsze kawałki. Łososia kroimy drobno. Wyciskamy sok z połowy limonki. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy przyprawy: kumin, curry i pieprz, dodajemy cebulkę, czosnek oraz chili i sok z limonki. Dorzucamy orzechy nerkowca i smażymy całość, dopóki składniki się nie zarumienią. Zmniejszamy ogień, dodajemy ziemniaki, ciecierzycę i łososia. Łączymy bardzo dokładnie składniki i po chwili zdejmujemy patelnię z ognia.
Ciasto rozwałkowujemy na blacie i wycinamy koła (wielkość kół na pierożki zależy od naszych upodobań). Wycięte koła kroimy na pół. Chwytamy półkole wzdłuż linii prostej i zwijamy je w rożek. Zagniatamy jeden z brzegów. Do środka otrzymanego rożka nakładamy farsz i łączymy pozostały brzeg zawijając go dokładnie.
W rondelku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy około 500 ml oleju rzepakowego (do ok. 180 stopni Celsjusza). Wrzucamy kilka samos i smażymy ok. 10 minut do momentu, gdy zrobią się złociste. Należy uważać na ilość wrzucanych pierożków, ponieważ mogą się łatwo przypalić.
Serwujemy z ulubionym sosem, np. tamaryndowym.