Chociaż gofry kojarzą się bardziej ze słodyczą, to z powodzeniem możecie przygotować je w wersji wytrawnej. W naszym przepisie używamy łososia, cukinii oraz rukoli, ale śmiało możecie łączyć smaki i dodać do nich swoje ulubione składniki.
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilośc porcji: 6 porcji
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Smażenie
Bio łosoś wędzony na zimno
130 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
50 ml mleka
1 cukinia (około 350g)
pomidory koktajlowe
musztarda
sok z cytryny
syrop z agawy (można zastąpić miodem)
zioła prowansalskie
sól i pieprz
Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odsącz z nadmiaru wody.
W misce połącz ze sobą jajka, mąkę, proszek do pieczenia oraz mleko. Następnie dodaj cukinię, sól i pieprz do smaku oraz zioła prowansalskie. Dokładnie wymieszaj.
Upiecz gofry.
Z musztardy, soku z cytryny i syropu z agawy przygotuj sos. Rukolę wymieszaj z sosem. Na upieczone gofry układaj rukolę, na to pomidorki koktajlowe i łososia.