Cytrynowe spaghetti z łososiem

decorator

Opis przepisu

A gdyby tak spróbować klasycznego makaronu z łososiem w nieco odmienionej wersji? Oto nasz przepis na cytrusowe spaghetti, dzięki któremu zaskoczysz swoich bliskich.

Kategoria: Potrawy z łososiem

Główny składnik: Łosoś

Czas całkowity: 20 minut

Poziom trudności: Łatwy

Ilośc porcji: dla 3 osób

Rodzaj kuchni: kuchnie świata

Metoda przyrządzania: Gotowanie

Wykorzystana ryba

Łosoś sockeye wędzony na zimno plastry

Zobacz

Składniki:

  • 300 g Łososia wędzonego na zimno w dymie klonowym

  • 200 g spaghetti

  • 1 pęczek koperku

  • 4 żółtka

  • 120 g masła

  • skórka starta z 1 cytryny

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 4 łyżki białego, wytrawnego wina, najlepiej Chardonnay

  • 1 łyżeczka cukru

  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu.

  2. Łososia porwij na mniejsze kawałki. Koperek umyj i drobno posiekaj.

  3. W rondelku za pomocą trzepaczki wymieszaj żółtka, skórkę i sok z cytryny, wino, sól, cukier i pieprz. Postaw naczynie na kuchence i na słabym ogniu ubij gęsty krem. Schłodzone masło pokrój w kostkę i stopniowo dodawaj do sosu, ciągle mieszając. Wsyp koperek, pomieszaj i dopraw do smaku.

  4. Na patelni lub w dużym garnku połącz makaron z kremem, dodając łososia. Delikatnie pomieszaj i pozostaw pod przykryciem na około minutę. Spaghetti ułóż na głębszym talerzu i udekoruj koperkiem.

Galeria:

Polecane przepisy: