A gdyby tak spróbować klasycznego makaronu z łososiem w nieco odmienionej wersji? Oto nasz przepis na cytrusowe spaghetti, dzięki któremu zaskoczysz swoich bliskich.
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 20 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilośc porcji: dla 3 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Gotowanie
300 g Łososia wędzonego na zimno w dymie klonowym
200 g spaghetti
1 pęczek koperku
4 żółtka
120 g masła
skórka starta z 1 cytryny
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki białego, wytrawnego wina, najlepiej Chardonnay
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz
Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
Łososia porwij na mniejsze kawałki. Koperek umyj i drobno posiekaj.
W rondelku za pomocą trzepaczki wymieszaj żółtka, skórkę i sok z cytryny, wino, sól, cukier i pieprz. Postaw naczynie na kuchence i na słabym ogniu ubij gęsty krem. Schłodzone masło pokrój w kostkę i stopniowo dodawaj do sosu, ciągle mieszając. Wsyp koperek, pomieszaj i dopraw do smaku.
Na patelni lub w dużym garnku połącz makaron z kremem, dodając łososia. Delikatnie pomieszaj i pozostaw pod przykryciem na około minutę. Spaghetti ułóż na głębszym talerzu i udekoruj koperkiem.