Chrupiące placuszki ze śledziem

decorator

Opis przepisu

Chrupiące ciasto francuskie, pasta z serka chrzanowego, jajka oraz śledzik - to przekąska idealna! Koniecznie przygotujcie ją przy okazji kolejnej imprezy. Wasi goście zachwycą się ich wyglądem, a przede wszystkim smakiem.

Kategoria: Potrawy ze śledziem

Główny składnik: Śledź

Czas całkowity: 30 minut

Poziom trudności: Łatwy

Ilośc porcji: dla 4 osób, dla 6 osób

Metoda przyrządzania: Pieczenie

Wykorzystana ryba

Filety ze śledzia z suszonymi pomidorami

Zobacz

Składniki:

  • Filety ze śledzia z suszonymi pomidorami

  • 1 płat ciasta francuskiego

  • 3 jajka

  • 100 g serka chrzanowego

  • 1 łyżka jogurtu naturalnego

  • 1 łyżka posiekanego koperku

  • sól i pieprz

  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka

  • świeży koperek

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo i obierz. Po wystudzeniu posiekaj bardzo drobno. Przełóż do miseczki, dodaj serek chrzanowy, jogurt naturalny, posiekany koperek oraz sól i pieprz. Całość wymieszaj i przełóż do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką.

  2. Piekarnik nagrzej do 200 stopni w trybie góra-dół. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta francuskiego wykrój krążki o śr. 5 cm i ułóż na blaszce. Ciasto posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem i piecz ok. 8-10 min w piekarniku. Z ciasta powinny zrobić się półkule. Wyjmij je i wystudź. W półkulach zrób otwory. Można to zrobić szeroką stroną tylki. Otwory wypełnij pastą jajeczną.

  3. Na górze ułóż po kawałku fileta śledziowego. Całość udekoruj koperkiem.

Galeria:

Polecane przepisy: