Planujesz wystawny obiad dla całej rodziny bądź przyjęcie dla bliskich przyjaciół? Tuż obok dobrze znanych potraw nie może zabraknąć dań z łososia. Ryba ta nie bez powodu nieprzerwanie od kilku lat cieszy się uznaniem wśród smakoszy. Doceniamy jej charakterystyczny, wyjątkowo delikatny smak, który doskonale komponuje się z przeróżnymi dodatkami – aromatycznymi ziołami, w sałatce z cytrusowym dressingiem bądź w towarzystwie wytrawnej bruschetty lub tostowego pieczywa. Jak przyrządzić łososia, aby stworzyć pyszne połączenie? Podpowiadamy.
Pieczony łosoś z dodatkiem sezonowych warzyw
Jednym ze sprawdzonych pomysłów będzie podanie pieczonego łososia w towarzystwie ulubionych, najlepiej sezonowych, warzyw. Wśród wielu sezonowych opcji możemy wybierać spośród: brokułów, szparagów, zielonej fasolki bądź kalafiora. Przygotowanie świeżej ryby do pieczenia warto rozpocząć od doprawienia jej odrobiną soli i pieprzu, oraz natarciu tuszki odrobiną oliwy. Delikatny smak łososia doskonale będzie podkreślać także koperek, melisa oraz (dla lubiących ostrzejsze smaki) ostra papryczka czy pieprz cayenne.
Naczynie żaroodporne wyścielamy papierem do pieczenia i układamy na nim uprzednio przygotowany filet. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez ok. 20-25 minut – do momentu, kiedy ryba przybierze pastelowo-różowy kolor. Alternatywną metodą pieczenia będzie zawinięcie ryby w papiloty, wówczas uzyskamy bardziej soczysty smak i unikniemy przesuszenia. Warto pamiętać także, że w piekarniku w tym samym momencie możemy piec także warzywa. Jeśli dodatkowo chcemy nadać pieczonemu łososiowi niepowtarzalnego smaku, przygotujmy prosty sos na bazie śmietany, soku z cytryny oraz musztardy Dijon.
Sałatka z łososiem prosto z grilla
Łosoś w towarzystwie kolorowych warzyw z grilla to doskonała alternatywa dla ciężkich potraw mięsnych. Przygotowanie takiej sałatki należy rozpocząć od umycia i pokrojenia na części bakłażana, cukinii, papryki oraz szalotki. Następnie w większej misce łączymy dwie łyżki soku z cytryny, dwie łyżki sosu sojowego, łyżeczkę miodu, dwie łyżki oliwy, dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz odrobinę pieprzu. Warzywa warto odstawić do zamarynowania na 1-2 h, po czym smażymy je na grillu, z obydwu stron. Następnie odstawiamy do wystudzenia.
Rukolę i roszponkę myjemy i suszymy. Wędzonego łososia i pomidorki koktajlowe kroimy w paski (w tej wersji sałatki wykorzystujemy surową rybę, jednak w podobnej marynacie możemy przygotować także tuszkę gotową na grilla). Całość łączymy z grillowanymi warzywami i podajemy w towarzystwie chrupiącego pieczywa. Doskonałym dodatkiem do sałatki będzie także grillowany ser halloumi.
Łosoś smażony na klarowanym maśle
To absolutny klasyk, któremu nie oprze się żaden miłośnik łososia. Rybę możecie smażyć w maśle saute – doprawiając jedynie niewielką ilością pieprzu i soli. Tuszkę można obtoczyć także w panierce z mąki, jajka, z dodatkiem białego pieprzu i płatków migdałów lub sezamu.
Jak perfekcyjnie usmażyć łososia? Rozgrzej masło na średnim ogniu. Tuszkę ryby skrop z obydwu stron sokiem z cytryny i przypraw solą oraz pieprzem. Następnie przełóż łososia na patelnię i zwiększ ogień. Smaż z jednej strony przez ok. 4-5 minut, następnie obróć przy użyciu łopatki. Drugą stronę ryby smaż krócej – przez ok. 3 minuty.
Do tak przyrządzonej ryby możesz stworzyć prosty sos na bazie świeżego koperku, śmietany bądź jogurtu greckiego i odrobiny soku z cytryny.