Bliny można podawać na wiele sposobów. Dobrze smakują z cukrem pudrem, cukrem i śmietaną lub konfiturami. Najbardziej tradycyjne są bliny ze śmietaną i łososiem lub kawiorem. Dzisiaj przedstawiamy Wam nieco zmodyfikowany przepis, bo z wykorzystaniem śledzi.
Kategoria: Potrawy ze śledziem
Główny składnik: Śledź
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilośc porcji: dla 2 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia rosyjska
Metoda przyrządzania: Smażenie
Fish Snack śledzik & habanero
25 g świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
250 g mąki pszennej
1 żółtko
50 g roztopionego masła
sól i pieprz
olej do smażenia
koperek
sok z cytryny
szczypiorek
Do ciepłego, ale nie gorącego mleka dodaj drożdże i wymieszaj, aż się rozpuszczą.
W misce połącz wszystkie mokre składniki i dodaj mleko z drożdżami, wymieszaj dokładnie i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
Następnie dodaj do nich przesianą mąkę, wymieszaj i ponownie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładaj ciasto łyżką stołową. Bliny smaż z dwóch stron na złoty kolor.
Na gotowe placuszki wyłóż pokrojonego śledzia, udekoruj koperkiem i skrop sokiem z cytryny. Na koniec posyp szczypiorkiem.