Nasze kotleciki z łososia są pyszne (także na zimno). Doskonale sprawdzają się jako posiłek w pracy lub szkole. Możecie zapakować je do swojego lunchboxu i zjeść ze smakiem kolejnego dnia.
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilośc porcji: dla 2 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia indyjska
Metoda przyrządzania: Smażenie
250 g wędzonego łososia
4-5 ugotowanych ziemniaków
1 kawałek drobno posiekanego imbiru
1 cebula drobno posiekana
1 łyżka oleju
2 drobno posiekane papryczki chili
2 łyżeczki curry
½ łyżeczka kurkumy
2 jajka
2 szklanki bułki tartej
olej do smażenia
sól i pieprz
W naczyniu połącz drobno posiekaną cebulę, kawałek imbiru, chili oraz ugotowane ziemniaki i pokrojonego w kostkę łososia. Dokładnie wymieszaj.
Do mieszkanki dodaj przyprawy: curry, kurkumę, pieprz, sól. Wymieszaj, po czym z powstałej masy uformuj okrągłe kotleciki.
Umieść roztrzepane jajka i bułkę tartą w dwóch osobnych miskach. Kotleciki obtocz w jajkach i bułce tartej.
W międzyczasie na dużej patelni rozgrzej olej. Kotleciki smaż z każdej strony przez 2-3 minuty. Podawaj na gorąco.