Sałatka z dzikim wędzonym łososiem

decorator

Opis przepisu

Sałatka dla miłośników dzikich smaków. Wszystkie składniki doskonale się tu uzupełniają, zarówno smakowo, jak i wizualnie. Dziki łosoś wędzony w dymie klonowym połączony z dzikim ryżem i nektarynkami, to po prostu… kolorowa i dzika uczta zmysłów.

Kategoria: Potrawy z łososiem

Główny składnik: Łosoś

Czas całkowity: 40 minut

Poziom trudności: Łatwy

Ilośc porcji: dla 2 osób

Rodzaj kuchni: kuchnie świata

Metoda przyrządzania: Gotowanie

Wykorzystana ryba

Łosoś sockeye wędzony na zimno plastry

Zobacz

Składniki:

  • 100 g Dzikiego łososia SuperFish wędzonego w dymie klonowym

  • 100 g dzikiego czarnego ryżu (suchego)

  • 1-2 nektarynki

  • garść listków z natki pietruszki

  • 1 świeży ogórek

  • 1-2 papryczki chili

  • ½ cytryny

  • ½ czerwonej cebuli

  • sezam prażony do posypania

  • 3 łyżki tahini

  • 1 łyżka sosu sriracha

  • 1-2 łyżki soku z cytryny

  • 1 łyżka syropu klonowego

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 2-3 łyżeczki wody

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu. Wszystkie składniki sosu (tahihi, sriracha, sok z cytryny, syrop klonowy, sos sojowy, woda) wymieszaj razem. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty, dodaj trochę wody.

  2. Nektarynki przekrój na pół, usuń pestkę, pokrój w cienkie plasterki. Ogórka i cytrynę pokrój w cienkie plastry. Cebulę pokrój w piórka, chili posiekaj w krążki.

  3. Ugotowany i przestudzony ryż przełóż do miski. Na ryżu ułóż zwinięte plastry łososia, pozostałe przygotowane składniki oraz natkę pietruszki. Przed podaniem sałatkę polej przygotowanym sosem, posyp ziarnami sezamu oraz plasterkami chili.

Galeria:

Polecane przepisy: