Bardzo lubię zupy, które rozgrzewają nie tylko temperaturą, w jakiej je spożywamy ale również dzięki składnikom, które komponujemy, przygotowując je. Ta zupa jest wyrazista w smaku i rozgrzewająca zarazem.
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: do 120 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilośc porcji: dla 8 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Łosoś atlantycki wędzony w dymie dębowym SuperFish
Porcja rosołowa z kaczki
Kilka listków laurowych
Kilka sztuk ziela angielskiego
4 ziemniaki
2 marchewki
2 pietruszki (korzeń)
Kawałek selera (korzeń)
4 ząbki czosnku
1 cebula
Kawałek świeżego imbiru
3/4 szklanki czerwonej soczewicy
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
Jogurt typu greckiego
Świeża kolendra
Lubczyk
Duża ilość przyprawy curry
Szczypta chili
Sól i pieprz
W garnku gotujemy na małym ogniu wywar z mięsa kaczki z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. Na tarce o oczkach do warzyw, trzemy ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler. Kiedy wywar będzie już gotowy, wrzucamy do niego starte warzywa i w dalszym ciągu gotujemy na małym ogniu.
W tym czasie kroimy drobno cebulę, czosnek, imbir i dodajemy do zupy wraz ze świeżymi liśćmi lubczyku i soczewicą. Przyprawiamy solą, pieprzem, odrobiną ostrej papryki oraz dużą ilością przyprawy curry. Dodajemy do tego 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego i mieszamy. Wszystko gotujemy jeszcze na małym ogniu ok.10 minut.
Zupę nalewamy do głębokich talerzy. Na środek nakładamy łyżeczkę jogurtu typu greckiego. Plaster łososia formujemy w kształcie róży i układamy na kleksie z jogurtu. Świeżą kolendrą dekorujemy wokół jogurtu.