Przepyszny, spektakularny i niesamowicie oryginalny sernik, który doskonale sprawdzi się na codzienny obiad lub kolację ale także podczas eleganckiego przyjęcia w gronie przyjaciół. Wyśmienity prosto z piekarnika, ale znakomity również po przestudzeniu, więc można go również zabrać ze sobą do szkoły, pracy czy na piknik.
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: do 120 minut
Poziom trudności: Średni
Ilośc porcji: dla 6 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Pieczenie
Łosoś atlantycki wędzony w dymie dębowym 100g
160 g słonych krakersów
45 g masła
500 g sera twarogowego półtłustego w wiaderku
4 jajka "M"
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka przyprawy "suszone pomidory i czosnek"
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 duża brzoskwinia
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka
4 zielone szparagi
1 pęczek kolendry
2 łyżki posiekanych migdałów blanszowanych
Krakersy wrzucamy do malaksera i mieszamy na piasek. Masło rozpuszczamy i po lekkim przestygnięciu miksujemy wraz z krakersami. Otrzymaną masą wylepiamy dno tortownicy, pokrytej papierem do pieczenia, o średnicy około 20 cm.
Do szerokiej miski wykładamy twaróg, wbijamy jajka, dodajemy mąkę oraz przyprawy. Całość miksujemy krótko, do połączenia składników.
Cebulę przekrawamy na ćwiartki, a następnie kroimy w piórka. Paprykę oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinię kroimy w kostkę. Od szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki i kroimy na plasterki.
Plastry łososia kroimy w paseczki. Do miski z masą serową wkładamy przygotowane składniki i całość delikatnie mieszamy, a następnie wlewamy do tortownicy z krakersowym spodem. Sernik pieczemy przez około 90 minut w temperaturze 180 stopni C (grzanie góra-dół), przy czym na ostatnie 30 minut przykrywamy go folią aluminiową.