Lato to czas wymarzonych podróży, odkrywania nowych, fascynujących smaków i kultur oraz błogiego wypoczynku. Jeśli dopiero czekacie na urlop to zapraszamy już dzisiaj na kulinarną wycieczkę do słonecznej Italii skąd pochodzą pyszne włoskie pierożki - ravioli. W poniższym przepisie wyrazisty wędzony łosoś świetnie łączy się z delikatną ricottą, mielonymi migdałami oraz nutą cytryny. Całość smakowicie oblana szałwiowo-maślanym sosem tworzy prawdziwą symfonię smaku! Buon appetito!
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: do 120 minut
Poziom trudności: Średni
Ilośc porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia włoska
Metoda przyrządzania: Gotowanie, Smażenie
100g łososia atlantyckiego wędzonego w dymie dębowym
3 jajka + jedno do posmarowania ciasta
300g mąki pszennej typ 450
40ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy
200g ricotty
60g mielonych migdałów + garść do posypania potrawy
Skórka starta z 1 cytryny
80g parmezanu
2 czubate łyżki masła
5-6 listków świeżej szałwii + kilka do ozdoby dania
2 ząbki czosnku do sosu + 1 do farszu
Nitki chili
Woda do gotowania
sól i pieprz
Przygotowujemy ciasto. Mąkę wraz ze szczyptą soli przesiewamy do miski, dodajemy jajka i łączymy składniki. Następnie dolewamy wodę i zagniatamy. Dodajemy 2 łyżki oliwy. Ciasto możemy wyrabiać ręcznie lub w mikserze/robocie planetarnym. W zależności od konsystencji dodajemy jeszcze odrobinę mąki lub wody. Ciasto powinno być jednolite i zwarte. Po wyrobieniu ciasto wkładamy w folię spożywczą i zostawiamy na godzinę w lodówce.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Rozdrabniamy łososia, parmezan ścieramy na tarce, dodajemy ricottę, tarte migdały, skórkę z cytryny oraz czosnek. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na cienkie 1-2 milimetrowe płaty, które smarujemy rozmąconym jajkiem przy pomocy pędzelka. Na jednym z płatów rozkładamy uformowany w kulki farsz, w odległości ok. 3 cm od siebie. Przykrywamy je drugim płatem.
Używając noża do pizzy, specjalnego radełka lub wykrawacza do ravioli wycinamy kwadraciki.
Ozdabiamy brzegi pierożków widelcem. Ravioli gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie do wypłynięcia pierożków.
Przygotowujemy sos. Na patelni roztapiamy dwie łyżki masła, wrzucamy czosnek i listki szałwii. Dodajemy odrobinę soli do smaku. Dorzucamy ugotowane ravioli, chwilę podsmażamy. Pierożki przekładamy na talerz, polewamy obficie sosem, posypujemy startymi migdałami i parmezanem, dekorujemy nitkami chilli oraz świeżą szałwią. Na koniec posypujemy potrawę świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!