Spaghetti nero w sosie limonkowo-kokosowym

decorator

Opis przepisu

Ciepła aura zachęca do przygotowywania lekkich i szybkich dań. Spaghetti nero to idealne rozwiązanie na nadchodzące letnie wieczory i ciekawą kolację, którą możemy zaskoczyć najbliższych. Czarny makaron barwiony sepią sprawdzi się wyśmienicie w towarzystwie wędzonego łososia i sezonowego groszku cukrowego. A wszystko to w pysznym, kremowym sosie kokosowo-limonkowym z maślaną nutą i sowitą porcją parmezanu.

Kategoria: Potrawy z łososiem

Główny składnik: Łosoś

Czas całkowity: 30 minut

Poziom trudności: Łatwy

Ilośc porcji: dla 2 osób

Rodzaj kuchni: kuchnia włoska

Metoda przyrządzania: Gotowanie

Wykorzystana ryba

Bio Łosoś wędzony na zimno

Zobacz

Składniki:

  • BIO łosoś wędzony w dymie olchowym 100g

  • Makaron spaghetti barwiony sepią - 200g

  • Limonka - 1 sztuka

  • Masło - 2 łyżki

  • Mleczko kokosowe - puszka 400ml

  • sól i pieprz

  • Suszone chilli pepperoni - 2 małe papryczki

  • Parmezan - 60g

  • Groszek cukrowy - 100g

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy al dente przez ok. 8 minut. Groszek cukrowy blanszujemy (wrzucamy na kilkanaście sekund do wrzątku, następnie przelewamy zimną wodą).

  2. Przygotowujemy sos: ścieramy skórkę z limonki i wyciskamy sok z jednej połówki owocu. Drobno kroimy papryczki pepperoni (uwaga, są bardzo ostre, wystarczą 1-2). W rondelku gotujemy mleczko kokosowe, dodajemy skórkę z limonki oraz papryczki, sól, pieprz. Do gotującego się sosu dodajemy masło. Zmniejszamy ogień.

  3. Do sosu wrzucamy groszek oraz odcedzony makaron. Dodajemy sok z limonki oraz stopniowo parmezan, tak by ładnie połączył się z sosem i makaronem.

  4. Do makaronu wrzucamy rozdrobnionego łososia i przekładamy danie na talerze.

Galeria:

Polecane przepisy: