Pierogi z łososiem

decorator

Opis przepisu

Nie tylko na wigilijny stół :)

Kategoria: Potrawy z łososiem

Główny składnik: Łosoś

Czas całkowity: do 120 minut

Poziom trudności: Łatwy

Ilośc porcji: dla 4 osób

Rodzaj kuchni: kuchnie świata

Metoda przyrządzania: Gotowanie

Wykorzystana ryba

Łosoś wędzony w dymie dębowym na zimno plastry

Zobacz

Składniki:

  • 300 g Łosoś atlantycki wędzony w dymie dębowym SuperFish

  • 500 g mąki pszennej np. typ 500

  • 4 łyżki oleju - 50 ml

  • Pół łyżeczki soli

  • Szklanka gorącej wody - 250 ml

  • 1/2 małej kapusty

  • 1 mały por

  • 3 łyżki sosu sojowego

  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin z bazylią

  • Pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz olej rzepakowy. W mące robi tzw. gniazdo, do którego wlewamy gorącą przegotowaną wodę i wyrabiamy ciasto (na początku, gdy ciasto jest gorące, używam łyżki). Ciasto powinno być miękkie, plastyczne i elastyczne. Kulę ciasta zawiń w folię i odłóż na 30 minut. Ciasto po leżakowaniu nie będzie się kurczyć podczas wałkowania.

  2. Podczas, gdy ciasto odpoczywa, siekamy kapustę i pora.

  3. Dodajemy do nich pokrojonego na kawałki łososia wędzonego SuperFish, 3 łyżki sosu sojowego, 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin z bazylią oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki mieszamy razem.

  4. Każdy z kawałków rozwałkujemy cienko na stolnicy, po czym wycinamy kółka np. szklanką oraz dodatkowo jeszcze każdą tą sztukę rozciągamy w dłoniach. Na środek nakładamy farsz do pierogów. Pierogi składamy na pół i sklejamy boki. Każdą partię umieszczamy w garnku z osoloną, gotującą się wodą. Pierogi wyławiamy po 3-4 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię.

  5. Gotowe, smacznego!

Galeria:

Polecane przepisy: