Tradycyjny żurek z wędzonym łososiem

decorator

Opis przepisu

Tak, ten absolutny klasyk polskiej tradycji kulinarnej i obowiązkowa potrawa na każdym wielkanocnym stole można przyrządzić w taki sposób, aby miłośnicy ryb byli zachwyceni. I nie potrzeba do tego żadnej ekwilibrystyki - wystarczy zamienić kiełbasę na wędzonego łososia. A jak przygotować sam żurek? Oto niezawodny sposób!

Kategoria: Potrawy z łososiem

Główny składnik: Łosoś

Czas całkowity: 60min

Poziom trudności: Średni

Ilośc porcji: dla 6 osób

Rodzaj kuchni: kuchnia polska

Metoda przyrządzania: Gotowanie

Wykorzystana ryba

Łosoś wędzony w dymie dębowym na zimno plastry

Zobacz

Składniki:

  • 100 g łososia wędzonego na zimno SuperFish

  • 1/2 l zakwasu na żurek

  • 4 marchewki

  • 1 pietruszka

  • 1/2 selera

  • 1/2 średniego pora (biała i/lub jasnozielona część)

  • 1 cebula

  • 4 liście laurowe

  • 5-7 ziaren ziela angielskiego

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka majeranku

  • 150 ml śmietany

  • Chrzan (ilość zgodna z preferencjami)

  • Jajka gotowane na twardo (po 1 na każdą porcję)

Przygotowanie:

  1. Warzywa obierz, pokrój w poprzek na pół (Cebulę możesz pokroić w ćwiartki) i zalej 2 l wody wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotuj przez ok. pół godziny.

  2. Następnie wyciągnij wszystkie warzywa. Nie wyrzucaj marchewki!

  3. Do powstałego bulionu wlej zakwas, dodaj majeranek i gotuj aż całość się zagotuje.

  4. Kilka łyżek zupy wymieszaj dobrze ze śmietaną i powstałą mieszankę wlej do garnka z zupą. W tym momencie możesz też doprawić całość chrzanem - wedle uznania!

  5. Marchewkę pokrój w plasterki i dodaj do zupy.

  6. Przed podaniem ugotuj jajka na twardo i pokrój je w ćwiartki. Umieść po jednym pokrojonym jajku na każdym talerzu wraz z kawałkiem wędzonego łososia. Całość zalej gorącym żurkiem. Gotowe!

Galeria:

Polecane przepisy: