Wykwintne smaki
na każdą okazję

Aktualności

08 - 12 - 2016
Śledzik niejedno ma imię!

Najwięcej pomysłów na śledzia jest chyba tam, gdzie śledzi było zawsze najwięcej, czyli na Pomorzu i Kaszubach. Śledź jest tam tani i łatwo dostępny. Śledź po kaszubsku, to nic innego jak ryba w oleju, z pomidorami i cebulką, opcjonalnie może być z rodzynkami.

Kaszubi jedzą także śledzia z grzybami, cebulką i olejem, jak również śledzia pieczonego. Na mazurach króluje śledź po giżycku - z pomidorami, cebulą i jabłkami, a na Warmi - po iławsku - ze świeżym ogórkiem i śliwkami w śmietanie. Na śląsku, mimo że do morza daleko, śledzie także są bardzo popularne. Hekele to górnośląska pasta śledziowa z jajkiem na twardo, ogórkiem kiszonym i cebulką. Każdy ślązak wie także, co to szałot - sałatka ziemniaczano - śledziowa z podsmażaną kiełbasą lub boczkiem, jajkiem i ogórkiem. Na lubelszczyźnie śledzie po tatarsku, a na Podkarpaciu - ze śliwkami.

Jakbyśmy ich nie przyrządzili, warto jeść śledzie, gdyż ta pyszna morska ryba to źródło kwasów omega-3, które przyśpieszają przemianę materii i wzmacniają pamięć. Jako źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, śledzie obniżają poziom choresterolu, regulują ciśnienie i zwiększają odporność na choroby. Są też bogatym źródłem witamin A, D i E, a także B6 i B12, żelaza, cynku, miedzi, fosforu i jodu.

Inspiracje Wykwintne produkty
na małe i duże okazje
Na przyjęcie Korki ze śledzia z fetą i pesto Na przystawkę Twarożek Ricotta z Łososiem Na kolację Filet ze śledzia z kolorowym pieprzem Na przekąske Korki ze śledzia Giżyckie Na lekko Filety ze śledzia w naturalnej śmietanie