Wykwintne smaki
na każdą okazję

Aktualności

08 - 08 - 2017
Ryba z grilla - pyszne, zdrowe, szybkie i łatwe danie.

Aby ryba z grilla się udała, przede wszystkim trzeba mieć dobry produkt. Warto poszukać sklepu rybnego lub skorzystać z dostępnych w sklepach świeżych ryb np. łososia, pstrąga, halibuta czy dorsza marki SuperFish. W supermarkecie rozpoznasz je po charakterystycznych etykietach i niebieskich tackach.


Jeśli nie chcesz grillować w folii, wybierz ryby ze skórą - to mogą być całe ryby np. pstrąg czy karp lub filety ze skórą np. dorsz SuperFish. Aby ryba nie przywarła do grilla, posmaruj skórę oliwą (opcjonalnie przyprawioną wcześniej czosnkiem, ziołami albo papryczką chili) lub masłem. Rybę ułóż skórą do dołu, nie przewracaj i grilluj do 15 minut. Chrupiąca skóra będzie niewątpliwym atutem tak przyrządzonej ryby.


Jeśli planujesz grillować filety bez skóry, a nie chcesz ich zawijać w folię, połóż je na wcześniej posmarowanej oliwą aluminiowej tacce z dziurkami. Na tacce filety się nie rozpadną, a dzięki otworom w tacce - ryby nabiorą aromatu dymu. Alternatywą są także specjalne siatki do grillowania ryb. Będą idealne do ryb delikatnych i łatwo rozpadających się takich jak dorsz, a także do tych, którymi chcemy zachwycić gości. Dzięki siatce grillowany w całości pstrąg będzie się prezentował naprawdę spektakularnie, a Twoje letnie przyjęcie będzie sukcesem. Smacznego!

 

     

 

 

 

 

 

 

Inspiracje Wykwintne produkty
na małe i duże okazje
Na przyjęcie Korki ze śledzia z fetą i pesto Na przystawkę Twarożek Ricotta z Łososiem Na kolację Filet ze śledzia z kolorowym pieprzem Na przekąske Korki ze śledzia Giżyckie Na lekko Filety ze śledzia w naturalnej śmietanie